Hírek

Katás egyéni vállalkozás szüneteltetése

vissza a hirekhez

Hogyan kell intézni a Katás egyéni vállalkozás szüneteltetését?

Katás egyéni vállalkozás szüneteltetése

 

2017-től több változás volt a KATA-s vállalkozások szabályait illetően, többek között az egyik a szüneteltetés időszakára vonatkozólag.

 

2017. január 1-jétől a szüneteltetés legalább 1 hónap, maximum 2 év lehet. Az új szabály csak a 2017. január 1-től szüneteltetett vállalkozásokra érvényes, vagyis nem lehet a korábban indított szüneteltetésnél alkalmazni, ebben az esetben még az 5 éves szabály érvényes.

 

Szünetelés bejelentése

 

Először a „webes ügysegéd” online felületén kell a szüneteltetést elindítani. A szüneteltetés a bejelentés napját követő naptól fog élni, ezért át kell gondolni, hogy mikor tesszük meg a bejelentést, mert pl. KATA-s egyéni vállalkozónál, ha a hónaptól egy napot is nem szünetel, akkor a havi KATA-t meg kell fizetni adott hónapra. Pl. célszerű a hónap utolsó napjával , vagy a hónap utolsó napjaiban a bejelentést megtenni, mert akkor biztosan a következő hónaptól már szünetelni fog a vállalkozás.

 

Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek van egyéni vállalkozói igazolványuk, a szünetelés feltétele, hogy az igazolványukat leadják (személyesen vagy postán) a kormányhivatalok okmányirodájánál. A vállalkozás szüneteltetése ebben az esetben a vállalkozói igazolvány leadása után kezdődik.

 

A nem KATA-s egyéni vállalkozásoknak be kell adni a T1041-es, míg a KATA-s egyéni vállalkozóknak a T101E jelű nyomtatványon jelölni kell a szünetelés első hónapját, de csak az első hónapra kell beadni, utána a NAV már nem írja elő az adófolyószámlán a KATA-t.

 

Másodszor be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál, hogy a vállalkozás mikortól szünetel.

 

A kamarához nem kell bejelenteni a szünetelést, csak ha egész évben áll fenn a szünetelés,akkor mentesül a vállalkozás a kamarai díj megfizetése alól.

 

Fontos tudnivaló

 

A vállalkozás szüneteltetése alatt egyéni vállalkozói tevékenység nem folytatható, a szüneteltetés ideje alatt nem kell az évközi rendszeres bevallásokat beküldeni, pl. havi járulékbevallás.

 

A szünetelés alatt az egyéni vállalkozó nem biztosított, így amennyiben nem rendelkezik máshol biztosítással járó jogviszonnyal, havonta meg kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ezt az adóhivatal felé a T1011 nyomtatványon kell beadni és havonta megfizetni a járulékot. Ennek összege 2017-ben 7110.-Ft, napi 237.-Ft.

 

Az éves szja-bevallás beküldési határideje egyéni vállalkozóknak február 25-e, ha az év utolsó napján is fennáll a szünetelése, akkor május 20-a határidő. Viszont a magánszemély nem kötelezett az egyéni vállalkozói tevékenységre való tekintettel szja-bevallás benyújtására, ha az adóév minden napján szüneteltette a vállalkozását.

 

A tevékenység szüneteltetése alatt a vállalkozó a bankszámláját megszüntetheti, ha előzetesen nyitott az egyéni vállalkozása számára bankszámlát (bankszámla nyitása nem kötelező minden egyéni vállalkozónak).

 

A vállalkozás szüneteltetése illetékmentes. Ha újból akarja az egyéni vállalkozó aktiválni a vállalkozását, ennek a tényét is be kell jelenteni a webes ügységednek és a NAV-nak is.

 

Akkor, ha a szüneteltetésre rendelkezésre álló 2 év után sem kíván tovább vállalkozni, az adóhatóság hivatalból megszünteti az egyéni vállalkozást.

 

Beadandó bevallások

 

-          A szüneteltetés napját megelőző nappal be kell adni az 58-as járulékbevallást,

 

-          ha áfa-s az egyéni vállalkozó, akkor az áfa-bevallást is.

 

-          Helyi önkormányzat felé az iparűzési adóbevallást,

 

-          1701-es bevallást

 

A szünetelést megelőző nappal nem kell éves szja-bevallást beadni, sem KATA-bevallást,ezeket éves szinten kell beküldeni.

 

Sütőné Harasta Krisztina

 

okleveles közgazdász

 

mérlegképes könyvelő, adótanácsadóvissza a hirekhez